Alles over RVS

Op deze pagina vind je alles over RVS.

1. Wat is RVS?
2. Kan RVS roesten?
3. Wat is het verschil tussen RVS 304 en 316?
4. Is het onderhoudsvrij?

Traanplaat

1. Wat is RVS?

Hoewel we gewend zijn aan de term roestvrij staal is het eigenlijk roestvast staal. De meest simpele uitleg hiervoor is dat eigenlijk alles roestvrij is wat nog niet geroest heeft, daarom is het roestvast. Eigenlijk is roestvast staal een verzamelnaam voor een aantal legeringen van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. We hebben het over roestvast staal als in deze legering minimaal 11% tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevat.

RVS frame

2. Kan RVS roesten?

Het chroom in roestvast staal zorgt voor een laag wat het metaal eronder beschermt voor invloeden van buitenaf. Net als bij een verflaag. Deze laag zal zichzelf weer herstellen als er beschadiging plaatsvindt. Dit komt door de zuurstof van buitenaf. Wanneer een beschadigde plek wordt afgesloten van zuurstof (door bijvoorbeeld een ophoping van vuil), dan kan het onderliggende metaal mogelijk wel gaan roesten. Dus kort samengevat: ja, het kan roesten. 

RVS koker

3. Wat is het verschil tussen RVS 304 en 316?

304 en 316 zijn de meest voorkomende vormen van roestvast staal. Het grootste verschil zit in de corrosiebestendigheid. 316 heeft namelijk een hogere corrosiebestendigheid doordat het 2% molybdeen bevat. Hierdoor is 316 geschikter voor bijvoorbeeld vochtige omgevingen. Hierdoor geld over het algemeen dat 304 voor binnen gebruik is en 316 voor buiten. Dit blijft wel afhankelijk van de toepassing. Daarom waren de opvangtanken die we maakte 316.

 

4. Is het onderhoudsvrij?

Roestvast staal is niet onderhoudsvrij. Het is onderhoudsarm, maar roestvast staal kan gaan roesten wanneer het door bijvoorbeeld een ophoping van vuil word afgesloten van zuurstof. Wanneer je vuil op het materiaal direct verwijdert, is de kans het kleinst dat de beschermlaag aangetast wordt. 

Op zoek naar een toeleverancier op het gebied van RVS?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op! Of kom langs!