Wat is lassen

1. Wat is lassen?

In één zin: het verbinden van materialen door druk en/of warmte. Hierbij smelt ook een het materiaal van het product. In tegenstelling tot solderen waarbij alleen het toevoegmateriaal smelt. Bij de lastechniek wordt de plek van de verbinding vloeibaar gemaakt en worden de delen met elkaar verbonden. 

 

Lastechnieken

2. Welke lastechnieken zijn er?

De drie meest voorkomende vormen zijn:

1. Eelektrode 
2. TIG 
3. MIG/MAG 

Elektrode Lassen

3. Wat is Elektrode lassen & wanneer gebruik je het?

Bij deze manier zijn de beklede elektroden het lastoevoegmateriaal. Dit smelt vanuit de lastoorts op het materiaal. Deze manier kan voor alle soorten metaal en staal gebruikt worden, behalve voor aluminium. Door de beklede elektroden heb je geen beschermgas nodig, dit maakt deze manier ook de enige van de drie die in de buitenlucht kan.  

TIG lassen

4. Wat is TIG lassen & wanneer gebruik je het?

Bij de TIG lastechniek heb je in de ene hand heb de lastoorts vast en met de andere hand breng je het lastoevoegmateriaal (de lasstaaf) aan in het smeltbad dat tijdens ontstaat (zie de foto). Bij deze manier ontstaan er, in tegenstelling tot MIG/MAG, geen spetters. Zoals we op onze Facebook al deelde moet in de voedingsmiddelenindustrie schoon en hygiënisch gewerkt worden, het voorkomen van spetters op machines en onderdelen proberen wij dus te voorkomen! Daarom is TIG in de voedingsmiddelenindustrie de meest geschikte oplossing. Dus simpel gezegd gebruik je als er mooi en netjes gelast moet worden.

MIG MAG Lassen

5. Wat is MIG/MAG lassen & wanneer gebruik je het?

In tegenstelling tot de TIG variant komt het lasdraad bij MIG/MAG automatisch uit de lastoorts. Dus in plaats van dat je het lastoevoegmateriaal met je hand toevoegt aan het smeltbad, plaats je het van tevoren in het lasapparaat. MIG/MAG is daarom een snelle lastechniek en wordt hierom vaak gebruikt voor grote oppervlakten. Zoals op de foto te zien is, heeft hij beide handen aan de lastoorts.    

Dantech B.V.

Heb je nog vragen, of ben je op zoek naar een plek waar je iets kan laten lassen? Daarnaast voeren we diverse metaalbewerkingen uit, dus ben je bij Dantech B.V. aan het juiste adres!